Ontwerp Museumpark (4)

In 1987 dient zich een nieuw ontwerp aan voor het gebied naast de door Witteveen ontworpen  rozentuin bij museum Boijmans. Opgespannen tussen twee nieuwe culturele instellingen (de Kunsthal en het huidige HNI), introduceert de Franse landschapsarchitect Yves Brunier samen met ontwerper Petra Blaisse en het architectenbureau OMA een geheel nieuw type park in Nederland. In hetzelfde jaar opent het Natuurhistorisch Museum in villa Dijkzigt.

1987 museumpark principe

Het parkontwerp typeert zich door de opeenvolging van duidelijk afgebakende gebieden, elk met een eigen sfeer, die varieert van zacht, kleurrijk en romantisch tot ongenaakbaar, strak en formeel.

Van de vier door middel van een centrale looproute verbonden ruimtes is één ruimte  bewust open en leeg gehouden en volledig van verharding voorzien. Deze leegte is bedoeld als podium voor bijzondere evenementen en programma en is geschikt gemaakt voor intensief gebruik door een grote hoeveelheid bezoekers.

De Kunsthal en het HNI vormen de ankers waartussen de vier ruimtes zijn opgespannen. Als een reusachtige ‘folly’ overspant een loopbrug op vele palen het omringende groen. De verrassende contrasten met de telkens wisselende vergezichten op de omringende skyline van Rotterdam geven het Museumpark een onmiskenbaar en uniek karakter.

De met klimop begroeide volwassen bomen op het eilandje in de laatste restanten van de parkvijvers van ‘villa Dijkzigt’ dragen bij aan een bijzondere bijna mysterieuze sfeer die in groot contrast staat met de nieuwbouw van het nabije Erasmus Medisch Centrum.

zie ook: Het Rotterdamse Museumpark, Arthur Wortmann, Archis 1, 1993

en:  De spanning tussen kunst en openbaarheid in het Museumpark, Anja Guinée, Blauwe Kamer 5, 1993

1987 yves brunier beeld

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow by Email
Google+
SHARE