Krijgt de Vrienden van Het Park er een medestander bij?

Afgelopen vrijdag 16 mei vond in het Nieuwe Instituut (HNI) de “finnisage” plaats van ‘Tracking Traces’ – Groot Museumpark (GMP). In plaats van een presentatie van de nader uitgewerkte ideeën voor uitbreiding van het Museumpark werd een doorstart van dit initiatief aangekondigd als inzending voor de huidige ronde van het Stadsinitiatitef.

Om deze doorstart meer gewicht te geven werd het uitgenodigde publiek, waaronder vertegenwoordigers van Erasmus Medisch Centrum, Museum Boijmans van Beuningen en omringende musea, Rotterdam Festivals en de gemeente Rotterdam, opgeroepen een intentieverklaring te tekenen om adhesie te betuigen voor dit plan en de kersverse stichting Groot Museumpark.

De Vrienden van Het Park zet zich in voor het Museumpark, het Park aan de Maas en het belang van deze parken als cultuurhistorische iconen en groene longen voor de inwoners van Rotterdam. Wij zijn blij dat een groeiend aantal mensen van binnen en buiten de stad dit belang deelt en zich daar voor wil inzetten.

De keuze van het Museumpark als bouwlocatie voor een gebouw van ruim 15.000 m2 ten behoeve van de opslag van kunstwerken staat haaks op dit belang en wordt daarom door de Vrienden van Het Park ondubbelzinnig bestreden. Dat geldt ook voor elke vorm van legitimatie voor de bouw van zo’n gebouw in het Museumpark onder het mom van een groter Museumpark.

In de tekst die de initiatiefnemers van het Groot Museumpark hebben ingediend bij hun voorstel wordt het collectiegebouw niet genoemd en wordt in het midden gelaten of dit wel of niet wenselijk is. Leest u zelf : “Via het Stadsinitiatief wordt een begin gemaakt met een voor Rotterdam bijzonder nieuw stadspark onder het motto: als de mensen niet naar het Museumpark gaan, dan brengen wij het Museumpark naar de mensen. En niet door het te veranderen, maar juist door het groter te maken. Zodat gebouwen en instituten niet AAN maar IN het park staan.”

Er staat niet: ” wij willen het Museumpark graag groter maken en los daarvan vinden wij dat daarin geen plek is voor een gebouw van meer dan 15.000m2″.

Vanuit de wetenschap dat de huidige budgetten ontoereikend zijn om binnen het bestaande areaal van het Museumpark bestaande ambities ten aanzien van beheer en onderhoud van dekking te voorzien, volgen wij met belangstelling deze poging om het Stadsinitiatief in te zetten om geld te vinden voor de aanleg en onderhoudskosten van een Groot Museumpark. De huidige plannen voor de bouw van een kunstdepot in het Museumpark voorzien hier immers niet in.

De Vrienden van Het Park is voor het Museumpark en heeft daarom zijn twijfels omtrent de timing van dit initiatief. De plannen voor een Groot Museumpark zou een prachtig (Stads)initiatief zijn als de plannen voor de bouw van een kunstdepot in het Museumpark van de baan zijn. Vind u ook niet?

IMG_3535

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow by Email
Google+
SHARE