De 100% van Ex

Volgens de meest recente inzichten van de directeur van Museum Boijmans van Beuningen wordt het beoogde collectiegebouw voor de Rotterdamse kunstcollectie straks 100 procent toegankelijk voor het publiek:

“De opinie van oud-wethouder Joop Linthorst over het nieuwe collectiegebouw (AD Opinie 8-11) is helaas gebaseerd op enkele feitelijke onjuistheden. Hij stelt dat slechts 10 procent van het gebouw toegankeljk zal zijn voor bezoekers. Dit is onjuist, het gebouw is voor 100 procent toegankelijk voor bezoekers.
Ook over de bouwplek is de heer Linthorst niet goed geïnformeerd. Als plaats voor het collectiegebouw is gekozen voor het zogenoemde grindterrein van het Museumpark, in een nieuwe groene zone die op dit moment door stadsontwikkeling wordt ontworpen. De huidige bestating zal sterk worden verminderd en het gehele gebied wordt groen gemaakt.
De notitites van de heer Linthorst over de esthetische waarde van het nieuwe gebouw zijn een kwestie van smaak. Misschien past het hier in herinnering te roepen dat dit ontwerp voor deze locatie gekozen is na een internationale prijsvraag met 47 inzendingen van meer dan 100 internationale architectencombinaties door een onafhankelijke jury, waarvan onder anderen de Rijksbouwmeester, een landschapsarchitect en een stedenbouwkundige deel uitmaakten.”

aldus Sjarel Ex in het AD van 10 november 2014 in een reactie op een twee dagen eerder gepubliceerde brief over het collectiegebouw van Joop Linthorst, die destijds als wethouder verantwoordelijk was voor het Museumpark, de Kunsthal en het HNI.

We waren ons niet bewust dat het programma van eisen zo radicaal gewijzigd was. Wat zou de directeur bedoelen? Achter glas? Virtueel? Is er opeens reden om te juichen? Of kunnen we net zo goed thuis op een labtop de collectie bekijken?

Vergeet de museumdirecteur niet iets te melden? Namelijk, dat de gemeente helemaal geen geld heeft gereserveerd voor die nieuwe groene zone als het collectiegebouw er niet komt.

Het college is het vast vergeten. De raad hopelijk niet. Maar is het niet gek dat al die internationale architecten eerder wisten waar dat gebouw moest komen dan onze gekozen volkvertegenwoordigers en wij zelf als gebruikers en bezoekers van het Museumpark?

En dat, toen we dat eenmaal wisten, het daar opeens niet meer over ging.

Als we dan toch ons geheugen moeten opfrissen…

 

museumpark vroege ochtend 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow by Email
Google+
SHARE