Boijmans wil entrepot in Museumpark

De creativiteit van de initiatiefnemers van het collectiegebouw heeft een nieuwe vlucht genomen. Om particuliere verzamelaars ter wille te zijn, en ze een extra aanleiding te geven om hun spullen in het nieuwe Boijmansdepot op te slaan, moet de voorgestelde locatie voor de uitbreiding van Museum Boijmans van Beuningen, het Museumpark, een belastingvrije zone worden.

Iedereen begrijpt dat het duurzaam opslaan van waardevolle kunstwerken bijzondere eisen stelt aan beveiliging en klimaatbeheersing. De daarvoor benodigde installaties maken een gebouw er niet goedkoper op. Als zo’n gebouw ook publiek toegankelijk moet zijn, zonder dat het publiek door heeft dat het grootste deel van het gebouw niet openbaar is, ga je voor de hoofdprijs. Zeker als de verpakking van zo’n gebouw ook nog eens een iconische uitstraling moet krijgen. Dat maakt het niet goedkoop om ruimte te huren voor een verantwoorde opslag van kunst.

Omdat musea en verzamelaars opereren in een wereldwijde markt kan er veel geld worden bespaard als de opgeslagen kunst niet ingeklaard wordt, maar onder douanetoezicht in een belastingvrije zone wordt gedeponeerd, zodat er geen invoerrechten betaald hoeven te worden. Op Schiphol bestaat al zo’n voorziening.

Museum Boijmans van Beuningen oppert nu om dit ook in het Museumpark te gaan doen. We hadden er nog niet bij stil gestaan. De locatiestudies gaven daartoe tot dusverre ook geen enkele aanleiding. Maar, zou er niet nog veel meer bespaard kunnen worden, als de nieuwe dependance van Boijmans niet in Rotterdam, maar op de nationale luchthaven gerealiseerd wordt?

Met zo’n 52,5 miljoen bezoekers op jaarbasis zou je mogen verwachten dat er aan potentiële belangstelling geen gebrek is (vergelijk: Rijksmuseum 2 miljoen bezoekers, Boijmans 0,3 miljoen bezoekers). Misschien zelfs zonder een forse jaarlijkse bijdrage uit de publieke kas van Rotterdam.

Het ontwerp ligt er al!

depot bvb belastingvrije zone - AD april 2014 01052014_0000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow by Email
Google+
SHARE