Bestemmingsplan Dijkzigt biedt geen ruimte aan collectiegebouw

Bestemmingsplannen vormen voor de gemiddelde burger een soort van abacadabra. Technische tekeningen en lijvige toelichtingen maken het niet eenvoudig om een helder zicht te krijgen in de mogelijkheden en onmogelijkheden voor een bepaalde plek.

In het bestemmingsplan Dijkzigt zijn drie locaties aangewezen waar in afwijking van de vigerende bestemming onder voorwaarden een alternatieve bestemming gerealiseerd mag worden.

  • Wijzigingsbevoegdheid I is bedoeld om het Natuurhistorisch Museum een beperkte uitbreidingsmogelijkheid te geven, mocht dit nodig zijn.
  • Wijzigingsbevoegdheid II is gebaseerd op de plattegrond van Villa Zebra,  een langwerpige rechthoek, die voor de bouw van de parkeergarage als tijdelijk bouwwerk  in het Museumpark gerealiseerd was. Binnen deze aangegeven begrenzing is de bouw van een gebouw voor maatschappelijke voorzieningen met een maximale bouwhoogte van 16 m in principe via een bestemmingsplanwijziging toegestaan. (zie rechter cirkel op het plaatje hieronder)

Het huidige ontwerp voor het collectiegebouw past niet in het vigerende bestemmingsplan Dijkzigt, omdat de voorgestelde locatie, bouwhoogte en bouwvolume van het collectiegebouw niet overeenkomen met de ruimte die wijzigingsbevoegdheid II daartoe biedt.

De Vrienden van Het Park zal zich verzetten tegen elke vorm van bestemmingsplanwijziging die realisatie van een collectiegebouw in het Museumpark beoogt. Zij hoopt echter dat voordat het zover komt, de gemeente op zoek gaat naar een alternatieve locatie, omdat ze inziet dat een keuze voor de locatie Museumpark voor de bouw van een kunstdepot ten koste gaat van het park en daarom niet kan rekenen op onverdeeld maatschappelijk draagvlak. Parken zijn er immers niet voor pakhuizen maar voor mensen.

  • Wijzigingsbevoegdheid III is gelegen op particulier terrein en is bedoeld om EMC uitbreidingsmogelijkheden te geven binnen de aangegeven grenzen, zodra een nieuwe entreehof iets westelijker aan de Westzeedijk gerealiseerd is Voor deze locatie geldt een maximale bouwhoogte van 60 m (ca. 20 verdiepingen) voor 35% van het grondoppervlak. De rest van dit terrein mag tot 16m (ca. 5 verdiepingen) worden volgebouwd.(zie linker cirkel op het plaatje hieronder)

Binnen de wijzigingsbevoegdheid III ligt momenteel het Bananenparkje (ooit ontworpen door wederopbouw landschapsarchitect Wim Boer). Deze groene ruimte zou volgens de Vrienden van Het Park wel eens een belangrijke rol spelen bij het realiseren van een goede verbinding tussen Het Park aan de Maas en het Museumpark. De huidige wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan Dijkzigt strookt niet met deze ambitie.

In de toekomst denkt de Vrienden van Het Park graag met EMC en de gemeente mee over een passende visie voor deze locatie in relatie tot het realiseren van een goede verbinding tussen beide parken aan weerszijden van de Westzeedijk.

 

best.plan vs reality

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow by Email
Google+
SHARE